Astelpaju

Astelpaju

Astelpaju on üks "täiuslikumaid" taimsete vitamiinide allikaid, võiks öelda isegi, et lausa vitamiinide kontsentraat. Ühes väikeses astelpaju marjas on sama palju C-vitamiini kui terves apelsinis.
Tema viljad (marjad) on suhteliselt hapud, sest suhkruid leidub neis vaid 3,5%   Viljad sisaldavad rohkesti C-vitamiini, B-grupi vitamiine B1, B2, B6, B15, P- ja E- vitamiine ning karotinoide. Lisaks leidub astelpaju värsketes marjades rohkesti koliini, flavonoide, kumariine, parkaineid, eeterlikke õlisid, rasvhappeid ja mineraalaineid.
Astelpaju vilju võib kasutada kõigeks- söögiks, raviks, iluprotseduuridel.
Raviks tarvitatakse astelpajust nii vilju, mahla, lehti, koort kui ka seemnetest saadud õli. Astelpaju ergutab immuunsüsteemi tegevust, mida soovitatakse tarvitada üldtugevdava vahendina gripi ja teiste külmetushaiguste ajal, pärast operatsioone ja traumasid, kiirendades kudede taastumist. Samuti tarvitatakse astelpaju reuma puhul ning veresoonte lupjumise korral. 
Välispidiselt on astelpajuõli tarvitatud naha ainevahetuse korrastamiseks ja põletike vaigistajana naistehaiguste puhul. Õliga on saadud häid tulemusi ka maksa ainevahetushäirete (alkoholimürgistuse) ravimisel. Astelpaju lehtede tõmmis tugevdab juukseid, kõrvaldab kõõma ja taastab brünettide loomuliku juuksevärvi.

Astelpaju sobib peaaegu kõikidesse roogadesse: salatitesse, praadidesse ja magustoitudesse. Proovi figuurisõbralikke astelpaju toite: Astelpaju-kanapada ja astelapju kohupiimakook (ligipääs ainult on-line kasutajatele)

 

 

veel figuurisõbralikke nippe ...