Lihavõtteretseptid 2011
Šokolaadi-apelsini tiramisu
25 ml apelsinilikööri
3 apelsini
1 muna
50 g tuhksuhkrut
250 g rasvata kohupiimapastat
150 ml musta kohvi, valmistatud 2 sl lahustuva kohvi graanulitest
18 poolitatud Lady fingers küpsiseid
25 g apelsinišokolaadi
1. Pese apelsin korralikult ja riivi ühe apelsini koor, pane kõrvale.
2. Koori kõik apelsinid, jaga sektoriteks, fileeri viljaliha ja pane klaasnõusse, kalla peale apelsiniliköör.
3. Klopi muna suhkruga lahti kuumutuskindlas nõus ja aseta see keevaveevanni. Kuumutamise ajal vahusta saumikseriga kuni segu on valge, tihe ja hoiab vormi.
4. Sega juurde kohupiimapasta ja maitsesta riivitud apelsinikoorega.
5. Võta 6 suuremat magustoidukaussi.
6. Jaota kohvikogus võrdselt igasse kaussi , kata küpsiste ja kohupiimaseguga, puista peale veidi riivitud šokolaadi ja kata apelsiniviiludega.
7. Seejärel uus kiht küpsiseid ja kohupiima. Lõpuks puista peale riivitud šokolaad, jahuta vähemalt 2 tundi enne serveerimist.
Kohupiima-juustukook vaarikatega
250 g jahu
1 muna
30 g suhkrut
veidi soola
160 g väherasvast võid (61%)
Kate:
450 g vaarikaid (võib ka sügavkülmutatud)
2 muna
60 g suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
200 g rasvata pakikohupiima
100 g 16% maitsestamata toorjuustu
1 sidruni mahl ja koor
1. Sega jahu, muna, suhkur ja või ühtlaseks taignaks, maitsesta terakese soolaga. Keera toidukilesse ja pane umbes 40 minutiks külmkappi.
2. Vooderda lahtikäiv koogivorm (Ø 26 cm) küpsetuspaberiga, rulli taigen õhukeseks ja suru vormi põhja ja külgedele. Eelküpseta ahjus 180º C juures keskmisel kõrgusel umbes 15 minutit. Seejärel lase jahtuda.
3. Katte jaoks sulata ja nõruta vaarikad. Eralda munavalged kollastest. Vahusta munakollased suhkru ja vaniljesuhkruga. Sega juurde kohupiim, toorjuust, sidrunimahl ja riivitud sidrunikoor. Vahusta munavalged ja sega õrnalt koos 400 g marjadega kohupiimajuustukreemi hulka. Vala eelküpsetatud koogipõhjale, küpseta veel 40 minutit 200º C juures. Lase jahtuda, kaunista ülejäänud vaarikatega.
Krevetipirukas
1/2 kimpu murulauku
1 kg keedetud kartuleid
250 ml 1,5% piima
2 sl jahu
5 muna
soola, pipart
Täidis:
1 sibul
3 konservkurki
800 g tomateid
300 g rasvata kohupiima
3 sl kurgivedelikku
1 sl hakitud tilli
ürdisoola
300 g krevette
80 g väherasvast riivitud juustu
1 sl kuivatatud tilli
1. Lõika murulauk rõngasteks. Riivi kartulid, sega juurde 100 ml piima, jahu, 3 muna ja murulauk. Maitsesta soola ja pipraga ning tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta kartulitaignat eelsoojendatud praeahjus 200 kraadi juures 20 minutit.
2. Katte jaoks haki sibul, lõika kurk ja tomatid kuubikuteks. Sega kokku kohupiim, ülejäänud piim, ülejäänud munad, kurgivedelik ja till, lisa sibul ja kurgitükid, maitsesta soola ja pipraga. Määri kohupiimasegu taignapõhjale, kata tomatikuubikute ja krevettidega, maitsesta soola ning pipraga, puista peale juust ja till. Küpseta krevetipirukat eelsoojendatud praeahjus 180 kraadi juures 20 minutit.
Sibula-singi muffinid
12 tükki, 1 tükk
160 g taist sinki
1 mugulsibul
1 kimp rohelist sibulat
2 tl õli
260 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 sl hakitud peterselli
1 sl hakitud murulauku
soola, pipart
1 muna
80 ml õli
150 g kuni 20% ürdimaitselist toorjuustu
85 ml petti
3 sl mineraalvett
2 tl väherasvast margariini
1. Tükelda sink, haki mugulsibul ja roheline sibul, prae õlis kergelt läbi.
2. Sega kokku jahu ja küpsetuspulber, lisa juurde jahtunud singi-sibula-segu, petersell ja murulauk, maitsesta soola ja pipraga.
3. Vahusta muna, lisa õli, toorjuust, pett, mineraalvesi ja sega ühtlaseks.
4. Ühenda muna-toorjuustusegu ja jahu – singiseguga ja sega taignaks.
5. Määri muffinivormid margariiniga, tõsta taigen vormi ja küpseta eelsoojendatud 180kraadises ahjus umbes 25 minutit.
Kartulivorm kohupiima-jogurtikastmega
4 portsjonit , 1 portsjon
8 keskmist keedetud kartulit
2 sibulat
1 küüslauguküüs
4 tl õli
200 g sügavkülmutatud herneid
6 muna
soola
pipart
100 g rasvata kohupiimapastat
150 g maitsestamata jogurtit
murulauku või rohelist sibulat
1. Lõika keedetud kartulid tükkideks, haki sibulad ja küüslauguküüs.
2. Prae kartulid, sibul ja küüslauk õliga läbi.
3. Lisa juurde külmutatud herned.
4. Klopi lahti munad, maitsesta soola ja pipraga ning vala kartulisegule.
5. Tõsta pann ahju alumisele poolele 200kraadisesse ahju ja lase 20 minutit järelküpseda.
6. Kastme jaoks sega rasvata kohupiimapasta jogurtiga, maitsesta soola ja pipraga, lisa peenestatud murulauk või roheline sibul.
7. Serveeri tortillat kohupiima-jogurtikastmega.
Meie Nipid
Aeg iseendale Pühade eel jätkub meil tegevusi kuhjaga. Vaja on osta kingitusi, mõelda mida pühade lauale maitsvat ja pidulikku valmistada.Tööl on vaja viimased o ...
Köömneid on kasutatud tuhandeid aastaid ja nagu enamikku teisi vürtse, kasutasid seda ka meie esivanemad nii maitset parandavate kui ka meditsiiniliste omaduste poolest. Imselt h ...